FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Dolphin Αssisted Τherapy (Δελφινοθεραπεία)








Η δελφινοθεραπεία είναι ένα νέο σχετικά πρόγραμμα αποκατάστασης ατόμων με νοητικές και κινητικές δυσκολίες, το οποίο χρησιμοποιεί φυσικά μέσα: νερό, κολύμπι, κίνηση, επαφή, ήχος, παιχνίδι και εκμεταλλεύεται τις κοινές ιδιότητες ανθρώπου - δελφινιού: επικοινωνία - άγγιγμα.


Όπως όλα τα προγράμματα έτσι και η δελφινοθεραπεία είναι εξατομικευμένη στις δυνατότητες και τις ανάγκες κάθε παιδιού.

Βασίζεται σε τρεις αποδεδειγμένες ιδιότητες των δελφινιών οι οποίες είναι:

Cavitation (σπηλαιώσεις): Έντονα ηχητικά κύματα προκαλούν εναλλασσόμενες περιοχές συμπίεσης και διαστολής στο νερό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες ανά εκκατομυριοστό του μέτρου. Αυτές προσκρούουν δυναμικά στο ανθρώπινο σώμα αυξάνοντας την θερμοκρασία και εξομαλύνοντας τον μυικό τόνο. Με την πρόσκρουση δημιουργούνται κοιλότητες στις κυτταρικές μεμβράνες και έτσι αυξάνεται η διαπερατότητά τους σε ορμόνες που συμβάλλουν στην μείωση της σπαστικότητας.

Echolocation- Sonophoresis: Οι υπέρηχοι του δελφινιού (Sonar) υπερκαλύπτουν τους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς υπέρηχους που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος με τα μηχανήματα. [Ο θεραπευτικός υπέρηχος έχει μια μέση τιμή στα 2 W/cm2, ενώ ο υπέρηχος του δελφινιού έχει ένταση 8,3 W/cm2].

Interaction (αλληλεπίδραση): Αποτελέσματα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος σε δείγμα 40 ατόμων κατά την διάρκεια συνεύρεσης τους με δελφίνια έδειξαν ότι:

α) Στο 80% (32 άτομα) παρατηρήθηκε 4 Ηz μείωση της επικρατούσας μυικής συχνότητας.
β) Στο 75% (30 άτομα) παρατηρήθηκε απόκλιση φάσης μεταξύ των δύο ημισφαιρίων.
γ) Στο 60% (24 άτομα) παρατηρήθηκε κανονικοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας).

[Παρατηρήθηκε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σε κάποιες στιγμές της συνεύρεσης με το δελφίνι είναι παρόμοια με αυτή κατά την φάση της αναισθησίας].



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

- Επηρεάζεται η δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών.
- Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Μειώνεται η εγκεφαλική δραστηριότητα.
- Συγχρονίζεται η δραστηριότητα των εγκεφαλικών ημισφαιρίων.
- Αυξάνεται η μεταφορά και η διαπερατότητα των ορμονών δια των κυτταρικών μεμβρανών.
- Παρατηρούνται ηλεκτροχημικές αλλαγές στην κυτταρική μεμβράνη.
- Επηρεάζεται η εισροή ιόντων Na, Ca και η εκροή ιόντων Κ στον μετασυναπτικό νευρώνα.
- Διεγείρονται ποικίλα ψυχοσωματικά μοτίβα.


To Πρόγραμμα δελφινοθεραπείας διαχωρίζεται σε 2 μέρη:

α) Θεραπεία έξω από το νερό που περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση.
- Κινησιοθεραπεία.
- Λογοθεραπεία.
- Εργοθεραπεία.
- Προετοιμασία για την είσοδο στο νερό και την συνεύρεση με το δελφίνι.

β) Θεραπεία μέσα στο νερό που περιλαμβάνει:
- Κινησιοθεραπεία και θεραπευτική κολύμβηση.
- Επαφή με το δελφίνι.
- Κολύμπι με το δελφίνι.
- Επικοινωνία ( εκμάθηση σινιάλων καθοδήγησης).


Βασικά κριτήρια επιλογής για την συμμετοχή σε πρόγραμμα δελφινοθεραπείας:

Τα παιδιά πρέπει να έχουν:
- Ηλικία 4-13 χρόνων.
- Κάποιες ικανότητες αντίδρασης στο φως, χρώμα, ήλιο.
- Κάποιες δυνατότητες εκμάθησης.
- Να έχουν άνεση στο υδάτινο περιβάλλον.

Ενδεικτικά, ως προς την ομάδα-στόχο, μέχρι το 2003 στο πρόγραμμα δελφινοθεραπείας στο Κέντρο Dolphin assisted therapy του Key Largo, στο Miami της Florida συμμετείχαν:

Διάγνωση: Αριθμός Παιδιών
Εγκεφαλική παράλυση: 473
Αυτισμός: 461
Σύνδρομο Down: 319
Καθυστέρηση Ανάπτυξης: 256
Τραυματικές Διαταραχές: 166
Διαταραχές λόγου-ομιλίας: 91
Νοητική καθυστέρηση: 43
Μικροκεφαλία: 43
Επιληψία: 25
Υδροκεφαλία: 16
Δυσπραξία: 16
Απραξία: 14

Χανδόλιας Κων/νος
Φυσικοθεραπευτής NDT-SI
Halliwick Instructor




Dolphin Αssisted Τherapy (Δελφινοθεραπεία)

Τελευταία υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον απέναντι σε αυτούς που κολυμπάνε με τα δελφίνια και μετά την εμπειρία τους αυτή βρίσκονται αλλαγμένοι. Μερικοί μάλιστα θεωρούν την εμπειρία αυτή ώς "θεραπεία". Προς το παρόν, φαίνεται να υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους το δελφίνι επιδρά άμεσα στον ανθρώπο, όπως η επίδραση τους σε άτομα που είναι άρρωστα. Μια άλλη περίπτωση είναι μέσω της ικανότητας τους παραγωγής υπερήχων και μια άλλη έχει να κάνει με τον τρόπο αναπνοής τους. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις θα αναφερθούμε αναλυτικά στα επόμενα κεφάλαια και κυρίως θα εξετάσουμε τη γενική επίδραση που ασκούν πάνω στη ψυχολογία του ανθρώπου.

Πάρα πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από διάφορες σοβαρές αρρώστιες, από κατάθλιψη μέχρι AIDS και καρκίνο, έχουν αναφέρει σημαντικές αλλαγές, κυρίως στο συναισθηματικό επίπεδο, μετά την επαφή τους με τα δελφίνια. Για πολλούς, η επαφή αυτή τους βοηθάει στο να απελευθερώσουν τα συναισθήματα τους και να ζήσουν έστω και για ένα μόνο λεπτό τη χαρά. Αλλά αυτό το λεπτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σε αντίθεση με αυτούς που θα εκφράσουν συναισθήματα χαράς, άλλοι μπορεί να ξεσπάσουν σε κλάμματα. Ακόμα και αν μόνο παρακολουθούν ή ακούνε δελφίνια στο video ή την τηλεόραση, μπορεί να είναι αρκετό για να τους προκαλέσει τέτοιου είδους συναισθήματα. Για κάποιο λόγο, που θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε παρακάτω, τα δελφίνια έχουν την ιδιότητα να εκμαιεύουν συναισθήματα που κρύβουμε βαθιά μεσα μας.

Η φυσική ικανότητα του δελφινιού να παράγει υπερήχους, τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστή στους ερευνητές. Αυτή η ικανότητα είναι ανάλογη με το υπερηχογράφημα που χρησιμοποιούμε σήμερα στα νοσοκομεία για να εξετάσουμε τομείς στη μήτρα και να διαγνώσουμε κάποια αρρώστεια. Υποθέτουμε ότι με κάποιο παρόμοιο τρόπο το δελφίνι ανιχνεύει το σώμα και το "είναι" μας. Οταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στο νερό μαζί με ένα δελφίνι, μπορεί πραγματικά να νιώσει τον εαυτό του να εξετάζεται ακούγοντας τα διάφορα κλικς γύρω του. Αυτοί οι ήχοι δεν είναι απλοί και στεγνοί παρά κρύβουν μέσα τους συναίσθημα και νόημα. Είναι το μέσο επικοινωνίας τους. Μέσω των ήχων αυτών τα δελφίνια μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε απόσταση μέχρι και οχτώ μιλίων




ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ

Στο κεφάλαιο αυτό θα αναφερθούμε σε ορισμένες επιστημονικές μεθόδους που υποστηρίζουν την αλληλεπίδραση της σχέσεως άνθρωπος-δελφίνι. Η έρευνα κυρίως έχει αφοσιωθεί στην επίτευξη καινούργιων μεθόδων και θεραπευτικών αγωγών και στην δημιουργία μέσων και μηχανημάτων για να βοηθήσει το είδος μας απέναντι σε μια υγιή εξέλιξη για το μέλλον. Ελπίζουμε μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη βελτίωση των μέσων ερευνών πάνω στο χώρο αυτό να οδηγηθούμε σε νέες τεχνικές , οι οποίες θα είναι η αρχή για μια σειρά μαθημάτων στο αποκαλούμενο Κ12 επίπεδο, που θα ενθαρύνουν τον νέο κόσμο να συμμετέχει στα προγράμματα κολύμβησης με δελφίνια, να δεχτεί την ιδέα ότι τα δελφίνια είναι νοήμοντα όντα και τελικά να οδηγηθεί στην αυτοίαση μέσω αυτής της πολύτιμης επαφής.

Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλοί οργανισμοί και ινστιντούτα, τα οποία πραγματικά έχουν αφιερώσει χρόνια έρευνας και προσπάθειας να αποδείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι πέρα από τα γνωστά όρια της ιατρικής και των φαρμάκων και πέρα από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, κάπου κοντά μας μας περιμένει να γνωρίσουμε έναν πολύ διαφορετικό μα και τόσο γνώριμο κόσμο.

Θεωρείται ότι η επαφή με τα δελφίνια παρέχει έναν μεγάλο αριθμό από θετικές, ψυχοσωματικές επιδράσεις για τους ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων γυναικών σε ενδιαφέρουσα, ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, νοητικά καθυστερημένων ατόμων, παράλυτων , ατόμων με καρκίνο,
AIDS και άλλες παθήσεις. Αυτό δεν αποκλείει φυσικά τα υγιή άτομα, ανεξάρτητα ηλικίας και φύλου. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι το ηχοεντοπιστικό σύστημα και οι υπέρηχοι που παράγει το δελφίνι προκαλούν αλλαγές στη δομή των κυτάρρων και στους σωματικούς ιστούς. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα ηχητικά κύματα που παράγει το δελφίνι κατά την επικοινωνία του, προκαλούν αλλαγές στα κύματα του εγκεφάλου του ακροατή και ενισχύουν την διαδικασία της θεραπείας.

Ο σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσουμε την διαδικασία αλλαγής στην εγκεφαλική δράση των ατόμων που συμμετέχουν στα προγράμματα επαφής με τα δελφίνια και τελικά στον σχεδιασμό και την τελειοποίηση μιας μεθόδου ελέγχου των ακουστικών και υπερηχητικών σημάτων στα οποία είναι εκτεθημένα τα άτομα κατά τη διάρκεια της επαφής. Απότερος σκοπός της έρευνας αυτής είναι η συσχέτιση των αποτελεσμάτων της ψυχολογικής κατάστασης του πειραματιζόμενου ατόμου με τους παραγόμενους ήχους. Οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν είναι σε γενικές γραμμές αναλύσεις των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (EEG) μετά από την επαφή με τα δελφίνια.  

Αναφορικά παραθέτουμε μερικές από τις μεθόδους οι οποίες αποδίδονται με τη βοήθεια κομπιούτερ: νευρολογικές αναλύσεις, τηλεμετρικός έλεγχος των βιοανιχνευτικών κυμάτων, παλμικές και αισθητικές αντιχήσεις και έλεγχος των ορμονών του πλάσματος σε σχέση με την ανακούφιση του πόνου. Επιπρόσθετα, ένα τριδιάστατο γράφημα στο κομπιούτερ που σχεδιάστηκε για την παρουσίαση ενός υδάτινου περιβάλλοντος στο οποίο συζεί ο άνθρωπος με το δελφίνι. 

Αναλυτικά θα αναφερθούμε στη μέθοδο του EEG, στις αναλύσεις του, τα γραφήματα και στα αποτελέσματα που εκρέουν από την όλη διαδικασία. Θα γνωρίσουμε από κοντά τις τεχνικές που χρησιμοποιούν πολλοί ερευνητές όπως στο πρόγραμμα ΑΡΙΟΝ, που έχει ως έδρα την Γερμανία. Επίσης θα δούμε τεχνικές που ξεπερνάνε τα καθιερωμένα και που μόνο με τη δύναμη της σκέψης μπορούμε να υλοποιήσουμε, όπως αυτή του David E.Black. Θα γνωρίσουμε πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων που μέσα από τα πειράματα αυτά βρήκαν μια τρομερή αλλαγή στη ζωή τους αλλά και περιγραφές από την πλευρά των επιστημόνων και της επίδρασης που άσκησαν τα δελφίνια στο έργο τους και την προσωπική τους ζωή.

Η επιστήμη θέλει τους ερευνητές της στυγνούς επαγγελματίες χωρίς να επιτρέπουν στο συναίσθημα να παρεμβάλλεται στη δουλειά τους. Αυτό όμως είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να διατηρηθεί όταν έχεις να συνεργαστείς με κάποια ζωντανή ύπαρξη και μάλιστα κάποια σαν το δελφίνι. Η διαδικασία προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας με το να το κοιτάς, πόσο παραπάνω με το να έρχεσαι σε άμεση επαφή μαζί του. Αλλωστε, προς απάντηση σε εκείνους που ακολουθούν την πρώτη μέθοδο, λογικά θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αν μπορέσουμε να εκμηδενίσουμε τις διαφορές στις συνθήκες του τεχνικού περιβάλλοντος σε σχέση με το φυσικό τους. Κάτι τέτοιο ακολούθησαν και οι προαναφερόμενοι επιστήμονες και όπως θα δούμε τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά.


EEG-ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ενας από τους πιο αξιόλογους οργανισμούς που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας μας και μια βασική πηγή των πληροφοριών μας, είναι το Aqua Thought Foundation, του οποίου ιδρυτής είναι ο David Cole ή αλλιώς Dr.Dolphin! Ο οργανισμός αυτός ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG). Η έρευνα γύρω από τη νευρολογική θεωρία, οδήγησε στη δημιουργία του MindSet, ενός χαμηλού κόστους νευρο-ηλεκτροεγκεφαλογράφου που έφερε την πρόοδο στο χώρο τέτοιου είδους αναλύσεων.

Σκοπός του οργανισμού είναι:

Να προδιορίσει τις φαινομενολογικές επιδράσεις της επαφής με τα δελφίνια, πάνω στον άνθρωπο.

Να κατανοήσει γιατί και πώς τα δελφίνια προκαλούν τέτοιες αλλαγές στον άνθρωπο.

Να διαμορφώσει μια μεθοδολογία ηλεκτρονικής αναπαραγωγής των επιδράσεων του δελφινιού για παγκόσμια χρήση.

Το AquaThought διεξάγει μια εκτεταμένη προσπάθεια συλλογής ηλεκτροεγκεφαλικων δεδομένων από διάφορες πειραματικές ομάδες. Συχνά δεν υπάρχουν κατάλληλες μέθοδοι συλλογής δεδομένων και πρέπει να εφευρεθούν. Πολλές από τις ηλεκτροεγκεφαλικές εξετάσεις λαμβάνουν χώρα στις τρείς από τις τέσσερις διαθέσιμες πηγές που διατίθονται στον Αμερικανικό χώρο.

Στη διαδικασία που περιέχεται στη διαμόρφωση των διαφόρων ηλεκτροεγκεφαλικών δοκιμών, ακολουθούνται κατά κανόνα τα εξής :

Συλλογή βασικών δεδομένων. Αυτό γίνεται σε κολυμβητικούς χώρους που είναι βέβαια αναγκαίο για την επαφή

Τοποθέτηση του εθελοντή σε άμεση επαφή με το δελφίνι. Αυτό συμπεριλαμβάνει την κατάδυση, το άγγιγμα, την ελεύθερη κολύμβηση και τέλος το παιχνίδι

Συλλογή των μετα-επαφής δεδομένων. Αυτό γίνεται επίσης στους χώρους κολύμβησης αμέσως μετά την επαφή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναλύσεις των δεδομένων,μερικά συμπεράσματα αξίζει να σημειωθούν και να αναλυθούν. Παρατηρείται μια περιόδος συγχρονισμού των ημισφαιρίων (τα κύματα του εγκεφάλου εναρμονίζονται και στα δύο ημισφαίρια στην ίδια συχνότητα και στην ίδια φάση ) κάτι που θεωρείται νευρολογικά ασυνήθιστο. Τα στατιστικά που ακολουθούν είναι αντιπροσωπευτικά άρρωστων και υγιεινών υποκειμένων, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Βασικές μετρήσεις στο κυρίαρχο ΒΗΤΑ 92%
Μετρήσεις μετά την επαφή στο κυρίαρχο ΑΛΦΑ 81%
Μετρήσεις μετά την επαφή στο κυρίαρχο ΘΗΤΑ 10%
Μετρήσεις μετά την επαφή στο κυρίαρχο ΒΗΤΑ 9%
Ημισφαιρικός συγχρονισμός μετά την επαφή 75%

Για να κατανοήσουμε τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε με πιο τρόπο αυτά τα νευρολογικά δεδομένα μπορούν να συνδιαστούν με τα καταγραφόμενα αποτελέσματα. Ο επηρεαζόμενος ΑΛΦΑ νευρώνας, όπως αναφέρει η ψυχονευροανοσιολογία, μπορεί να είναι υπεύθυνος για την τόνωση του ανοσιοποιητικού μας συστήματος. Αυτό υποδεικνύεται σαν μια λειτουργική υπόθεση ως εναλλακτική θεραπεία κατά του καρκίνου.
Αλλά μια τόσο απλή απάντηση σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα δεν θα μπορούσε να δωθεί και ειδικά από τους επιστήμονες. Περαιτέρω μελέτη επάνω στα νευρολογικά δεδομένα μπορεί να αποκαλύψει μια εντελώς καινούργια πορεία στην επιστήμη. Με την προσθήκη των ηλεκτροεγκεφαλικών δεδομένων, τώρα είμαστε ικανοί να προσδιορίσουμε τις συγκεκριμένες ανατομικές δομές που επηρεάζονται από την επαφή με τα δελφίνια.



ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕG MΕΘΟΔΟΥ

Αφού αναλύσαμε το ηλεκτρεγκεφαλογράφημα, θα δούμε τα αποτελέσματα που απορρέουν από την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα δελφίνια. Μερικές από τις επιδράσεις περιλαμβάνουν τη σημαντική βελτίωση στις αντιδράσεις αντίληψης των νοητικά καθηστερημένων παιδιών και ανακούφιση του πόνου σε ανθρώπους που πάσχουν από σκλήρηνση κατά πλάκας από τρείς ώρες εώς τέσσερις ημέρες. Οι αναλύσεις μετά το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) υποδεικνύουν ότι εκτός από την αύξηση της συχνότητας του αριστερού ημισφαιρίου και την αύξηση της δράσης των χαμηλών κυμάτων Αλφα και Θήτα που αναλύσαμε παραπάνω έχουμε τις εξής αλλαγές:

Τελευταίες έρευνες πάνω στις επιδράσεις των κορτικοστεροιδών, έδειξαν μια σημαντική μείωση στο πλάσμα και στην cerebrospinal ενδορφίνη και στη ACTH. Επίσης, σε μια μελέτη πάνω στις επιδράσεις των εθιστικών ουσιών, στα EEG πρότυπα βρέθηκε ότι τα ναρκωτικά μειώνουν το συγχρονισμό της δράσης του αριστερού με το δεξί τμήματος του εγκεφάλου. Ο συγχρονισμός αυτός πιστεύεται ότι οφείλεται σε έκρειση ενδορφίνης. Τέτοιου είδους ενέργεια που να ελευθερώνει ενδορφίνη μπρεί να εξηγεί και την ανακούφιση του πόνου κατά και μετά την επαφή με τα δελφίνια. Οταν ερευνάται σε αυτιστικά παιδιά, η αναλογία της συνθετικής ACTH δείχνει να βελτιώνει την ποιότητα και τη ποσότητα των κοινωνικών τους αντιδράσεων σε κοινά, γνωστά πειράματα. Συνδιασμένη με την παραγωγή ενδορφίνης από το POMC PRECURSOR θα μπορούσε επίσης να παραχτεί ACTH, η οποία θα προωθούσε ένα μηχανισμό για την παρατήρηση της βελτίωσης στην διανοητική ικανότητα των παράλυτων παιδιών. Παρακάτω θα αναφέρουμε και άλλες επιδράσεις στον άνθρωπο από την επαφή με τα δελφίνια. Πρώτα όμως θα ήταν καλό να αναφερθούμε και σε άλλες μεθόδους θεραπείας όπως αυτή του προγράμματος APION.





ΑΡΙΟΝ

Τα Κανάρια νησιά δεν είναι ελκυστικά μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τα κοιτώδη. Μέχρι σήμερα, 22 είδη από 4 οικογένειες έχουν εντοπιστεί στα νερά τους. Λίγες αναφορές έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την παρακολούθηση των κοιτωδών με πλοία, αλλά η αυξανόμενη σημασία αυτής της επιχείρισης θέτει πολλά ερωτήματα για τον ρόλο του δελφινιού απέναντι στον άνθρωπο και αντίθετα. Από τη μια, παρακολουθώντας τα κοιτώδη και κολυμπώντας μαζί τους βλέπουμε να γίνεται ένα δυναμικό μέσο για την ανύψωση της ευσυνειδισίας του ανθρώπου απέναντι στη φύση και τις ανάγκες της και από την άλλη, οι άνθρωποι που παρακολουθούν τα κοιτώδη πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί για να μην διαταράξουν με τις ενέργειες τους αυτό που θεωρητικά καλείτε δικό τους έδαφος. Ενας συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί μεταξύ των αναγκών των δελφινιών και της επιθυμίας των ανθρώπων να έρθουν σε επαφή μαζί τους. (
IFAW, TETHYS AND EUROPE CONSERVATION, 1995).

Σε συνεργασία με το πρόγραμμα προστασίας για τα δελφίνια ΑΡΙΟΝ, νέες μέθοδοι παρακολούθησης των δελφινιών προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους. Δύο μικρά καράβια αναζητούνε τα κοιτώδη στο περιβάλλον τους . Μια επιφυλακτική προσέγγιση πρέπει να πραγματοποιηθεί, διατηρώντας το σεβασμό απέναντι στα κοίτη π.χ. τα δελφίνια θα αποφασίσουν για την ένταση και διάρκεια της επαφής. Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθηθεί είναι: Εμείς είμαστε απλά φιλοξενούμενοι στη θάλασσα.

Για να διαφωτίσουν τις βιολογικές και ψυχολογικές παραμέτρους της παρακολούθησης και της κολύμβησης με τα κοιτώδη κάνανε μια εκτεταμένη μελέτη που διέρκεσε τέσσερις μήνες (Σεπτ.-Δεκ. 1995). Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν η συλλογή συστηματικών δεδομένων αναφορικά με την παρουσία των δελφινιών και τις αντιδράσεις τους απέναντι στις βάρκες και στους κολυμβητές που εισδύουν στο νερό. Επίσης θέλανε να μάθουνε εαν υπήρξαν αλλαγές στη συμπεριφορά των ατόμων που πήραν μέρος στο πρόγραμμα και ποιές ήταν αυτές.

Τα υλικά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής: Για τη συλλογή των δεδομένων συμπεριφοράς, οι βάρκες που συμμετείχαν έγιναν πλατφόρμες παρακολούθησης. Αυτές είναι βάρκες χωρητικότητας έξη με οχτώ ατόμων. Στην περίπτωση που εντοπιστεί μια τοποθεσία (με τη βοήθεια μιας πυξίδας), την μαρκάρουμε. Το βάθος υπολογίζεται με τη χρήση ενός Ισπανικού χάρτη. Επίσης καταμετρήτε ο αριθμός των κοιτωδών στο μέγιστο δυνατό, ο σχηματισμός του κοπαδιού και η κατεύθυνση ή διεύθυνση την οποία ακολουθούν. Κάθε τρία λεπτά μετριώταν η κατάσταση της συμπεριφοράς των κοιτωδών δηλαδή εάν πλησίαζαν τη βάρκα και πότε, πότε αυξομειωνόταν η ταχύτητα τους και ποιά η θέση τους σε σχέση με τη βάρκα.

Οταν οι άνθρωποι μπαίναν στο νερό, παίρναμε καινούργιες μετρήσεις για τη συμπεριφορά των δελφινιών. Εδώ επίσης καταμετρήθηκαν οι αποστάσεις, οι κινήσεις και ο αριθμός των ατόμων των δελφινιών που συμμετείχαν στην επαφή. Παράλληλα, στο στάδιο αυτό έγιναν και υποβρύχιες καταμετρήσεις των αντιδράσεων.

Οι φωτογραφίες πάρθηκαν με μηχανή Canon T90 εξοπλισμένες με 50mm σε 70-120mm φακό. Ειδικά για τις υποβρύχιες φωτογραφίες ο 50mm φακός προσαρμόστηκε με ένα εύκαμπτο, πλαστικό προστατευτικό υλικό. Επίσης γίνανε υποβρύχιες καταγραφές ήχου με τη βοήθεια του υδροφώνου Neptun Sonar Hydrophone.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι είχαμε 46 επαφές, στα 37 (43%) από τα 86 πλοία που πήρανε μέρος στην έρευνα. Η μέση διάρκεια των ταξιδιών ήταν 3 ώρες και 30 λεπτά. Οι επαφές διέρκεσαν περίπου 54 λεπτά. Συνολικά είχαμε 301,5 ώρες παρακολούθησης με 41 ώρες και 36 λεπτά (13,8%) τελικής επικοινωνίας με τα δελφίνια. Σε 20 περιπτώσεις μόνο ένα πλοίο ήρθε σε επαφή με τα δελφίνια, ενώ σε 26 βρέθηκαν δύο και σε 2 περιπτώσεις μόνο βρέθηκαν 3 καράβια μαζί με ένα κοπάδι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι 24 (52%) στους 46 παρευρισκόμενους ανθρώπους, βούτηξαν στο νερό. Ο μέσος αριθμός των κολυμβητών ήταν 2 και η μέση διάρκεια επαφής ήταν 3.86 λεπτά. Πάλι η αντίδραση των δελφινιών ποικίλει ακόμα και μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά τους. Γενικά τα δελφίνια φαίνονται να ενδιαφέρονται για μια σύντομη και ευχάριστη επαφή.

Οπτικά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει μια αλλαγή στη συμπεριφορά των κολυμβητών μετά την επαφή με τα δελφίνια. Επιστημονικά όμως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και καταγραφές των συμπτωμάτων. Μια ποιοτική μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για τα εξεταζόμενα άτομα, γνωστή ως Κατασκευαστής Ρόλου-Αποθηκευτική Σχάρα (?) Role- construct - repertory Grid (REP - grid), η οποία αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο G.A. Kelly το 1950. Αυτή η τεχνική της Ψυχολογίας της Κατασκευής Προσωπικότητας δίνει γνώσεις για τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, τις ιδέες του, τις αντιλήψεις του και την διανοητικότητα του σε σχέση με ένα συγκεκριμένο θέμα. Μέσα από ένα διάλογο, καταγράφονται συστηματικά οι απόψεις των εξεταζόμενων και μετά επεξεργάζονται από τους εξεταστές. Τελικά, συμπικνώνονται σε μια πιο κατανοητή γραφική παράσταση. Οι διάλογοι αυτοί από μόνοι τους διατηρούν την διαδικασία έκθεσης με το αντικείμενο περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο. Το αποτέλεσμα είναι μια ζωντανή αναπαράσταση της πραγματικής δομής των ατόμων. Για να διακρίνουμε τις αλλαγές στα πειράματα αυτά, γίνανε δύο συνεντεύξεις, μια πριν και μια μετά την παρακολούθηση των κοιτωδών.

Αλλαγές στη συμπεριφορά των ατόμων παρατηρήθηκαν με βεβαιότητα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να ενδιαφέρουν για παράδειγμα την εξέλιξη ορισμένων θεμάτων όπως την θαλάσσια οικολογία, την βιομηχανία αλιείας κ.λ.π. Τελικά, συνδιάζοντας τα αποτελέσματα από τις ψυχολογικές εξετάσεις και τα βιολογικά δεδομένα μπορεί να βρεθεί μια σχέση μεταξύ των γεγονότων πάνω στη βάρκα/μέσα στο νερό και της αλλαγής στη συμπεριφορά των ανθρώπων που λάβανε μέρος στο πείραμα.

Ακόμα μια μέθοδος λοιπόν παρακολούθησης της συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντι στα υπέροχα αυτά πλάσματα της θάλασσας. Ισως η μόνη διαφορά από την προηγούμενη μέθοδο, και πιο βασική, ήταν ότι η επαφή έγινε μεν στο υδάτινο περιβάλλον, αλλά σε αυτή την περίπτωση εμείς ήμασταν επισκέπτες στο περιβάλλον τους. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς την αίσθηση της αιχμαλωσίας, γνωρίσαμε και κολυμπίσαμε με τα δελφίνια ελεύθερα μέσα στο νερό και αισθανθήκαμε όπως πραγματικά αυτά αισθάνονται στο κόσμο τους :ΕΛΕΥΘΕΡΑ!


DOLPHIN ASSISTED THERAPY

Ενας άλλος οργανισμός γνωστός για την συνεισφορά του στο χώρο της έρευνας πάνω στην αλληλεπίδραση ανθρώπου- δελφινιού, είναι ο Dolphin Assisted Therapy, του οποίου ιδρυτής είναι ο Dr.David Nathanson με διδακτορικό στην ψυχολογία και τριάντα χρόνια δουλειάς με καθυστερημένα παιδιά. Η λογική της έρευνας πίσω από την θεραπεία με τα δελφίνια, είναι να αυξήσει την προσοχή των παιδιών ή των ενήλικων που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα, σαν αποτέλεσμα της επιθυμίας τους να επικοινωνήσουν με τα δελφίνια. Σαν μια επιβράβευση της ανταπόκρισής τους είτε νοητικά, είτε σωματικά. Στοχεύει δηλαδή, μέσω του προγράμματος αυτού, να γίνει η κινητήριος δύναμη που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.

O οργανισμός αυτός δρα από το 1978. Ο Dr.Nathanson ανέπτυξε μια σειρά από πειράματα πάνω σε ένα επιλεγμένο λεξιλόγιο για παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Down και χρησιμοποίησε ώς δασκάλους, δελφίνια ! Το κλειδί για μάθηση όλων των ανθρώπων και ειδικά για τους διανοητικά καθυστερημένους, είναι να καταφέρεις να αυξήσεις την αισθησιακή τους ικανότητα π.χ.όραση, ακοή, γεύση κ.τ.λ. Επίσης αυτό που βοηθά είναι το κίνητρο της ανταμειβής στο τέλος που θα βουτήξουν μαζί με τα δελφίνια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα παιδιά μάθαιναν τέσσερις φορές πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση, όταν ερχόντουσαν σε επαφή με τα δελφίνια. Από το 1989 και μέχρι το τέλος του 1994, σε παραπάνω από 500 παιδιά και ενήλικες από όλο τον κόσμο παρείχαν βοήθεια με περίπου 5000 θεραπευτικές αγωγές να δώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση ο σκοπός ήταν να βελτιώσει τις λειτουργίες της αντίληψης, είτε σωματικής, είτε ψυχικής. Από το 1994 και μετά, η μέθοδος αυτή ήταν τόσο επιτυχής που η λίστα αναμονής έφτανε μέχρι και τα εφτά χρόνια! Τώρα, ακολουθείται ένα πενθήμερο πρόγραμμα, με ένα προσωπικό των εφτά ατόμων σε μόνιμη βάση και εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων όπως ανθρώπων διανοητικά καθυστερημένων, παράλυτων σωματικά και αισθητικά (τυφλών, κουφών κ.λ.π.), με νευρομυικές και μυοσκελετικές ανωμαλίες και πάρα πολλά ακόμα. Μόνο 5000 θεραπευτικές αγωγές έλαβαν χώρα μέσα στο 1995 !


Παρακάτω παραθέτουμε την μέθοδο που χρησιμοποιείται σαν θεραπευτική αγωγή για τη ζωή του ανθρώπου με τη συμβολή της παρουσίας του δελφινιού:
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΜΕΡΑ 1η

Ο σκοπός της πρώτης ημέρας της ατομικής θεραπείας είναι ο "προσανατολισμός". Τα παιδιά γνωρίζονται με τα δελφίνια, τους θεραπευτές και το γύρω περιβάλλον. Αυτό το μέρος της θεραπείας κρατάει 20 λεπτά πάνω στη πλατφόρμα. Τα παιδιά δεν είναι στο νερό, αλλά απικοινωνούν με τα δελφίνια από την πλατφόρμα.
Μια συνάντηση προσανατολισμού γίνεται αργότερα, στο τέλος της ημέρας με όλους τους γονείς και καλύπτει αναφορά στις ημέρες αγωγής , στις προσδοκίες, στην ασφάλεια, στις εγκαταστάσεις και στις άλλες δραστηριότητες του οργανισμού.

ΤΡΙΤΗ - ΜΕΡΑ 2η

Η διάρκεια της θεραπείας αυξάνει σε 40 λεπτά. Ολη η δουλειά με τους θεραπευτές λαμβάνει χώρα επάνω στην πλατφόρμα ή μέσα στο νερό. Η ανταμειβή του παιδιού που ανταποκρίνεται σωστά στις ερωτήσεις που του γίνονται είναι μια βουτιά κοντά στα δελφίνια.

ΤΕΤΑΡΤΗ - ΜΕΡΑ 3η

Η διάρκεια της θεραπείας διατηρείται στα 40 λεπτά και σε μια επαφή μέσα στο νερό. Ο Dr. Nathanson συναντάει κάθε οικογένεια ξεχωριστά σε μια εκτός εγκαταστάσεων τοποθεσίας για να μιλήσει για την πρόοδο και την ασφάλεια του παιδιού τους. Οι συναντήσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι το τέλος της εβδομάδος μέχρι και να μιλήσει και με την τελευταία οικογένεια.
Ακόμα μια συνάντηση γίνεται με την παρουσία όλων των γονέων. Οι συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους γονείς να γνωριστούν μεταξύ τους και να βρουν από κοινού κάποιες λύσεις για τα θέματα που τους απασχολούν.

ΠΕΜΠΤΗ - ΜΕΡΑ 4η

Η διάρκεια της αγωγής παραμένει στα 40 λεπτά και μέσα στο νερό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΜΕΡΑ 5η

Αυτή είναι η τελευταία ημέρα της θεραπείας για τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν για μια εβδομάδα. Η θεραπεία κρατάει 40 λεπτά, μέσα στο νερό.





Επιστημονικές έρευνες και άρθρα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.




.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξεκίνησε από το πουθενά και απρόκλητα μία προς το παρόν «χαμηλών τόνων» καμπάνια κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με αφορμή την ετήσια συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (του συμβατικού), ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος και ο γνωστός πνευμονολόγος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, εξαπέλυσαν μύδρους κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες περί απαγόρευσής του, περί επισήμων αποφάσεων των φορέων Υγείας κλπ.. 

Ταυτόχρονα συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί άρχισαν να «ανακατεύουν την τράπουλα» προφανώς στοχεύοντας στην οικειοποίηση μεριδίων της αγοράς. Είτε εκείνης της πώλησης των διαφόρων εκδοχών ηλεκτρονικών τσιγάρων είτε εκείνης της διαφήμισής του.

Κατ’ αρχήν ας επισημανθούν ορισμένες πληροφορίες που στοιχειοθετούν και το καμβά της υπόθεσης.

Α) Πουθενά στον κόσμο δεν έχει απαγορευθεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Β) Σοβαροί οργανισμοί όπως ο αμερικανικός «FDA» που αποτελεί διεθνώς τον φόβο και τον τρόμο για προϊόντα που έχουν σχέση με την υγεία, το τρόφιμο και το φάρμακο, έχει εκδώσει απόφαση με την οποία ΣΥΝΙΣΤΑ την αποφυγή χρήσης αυτού του προϊόντος και πάντα όσον αφορά την εκδοχή καπνίσματος με ποσότητα νικοτίνης και όχι όταν πρόκειται για εκδοχές όπου γίνεται χρήση άλλων αρωματικών ουσιών.

Γ) Η ανεξάρτητη υγειονομική επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας Health New Zealand Ltd. Study υπό τον Dr. Murray Laugesen κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η ποσότητα νικοτίνης που ανιχνεύτηκε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι περισσότερη από εκείνη που χρησιμοποιείται στα αυτοκόλλητα νικοτίνης τα οποία δίδονται με ιατρική συνταγή σε άτομα που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Επιπροσθέτως, ειδικός πνευμονολόγος του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, σχολιάζοντας την έρευνα του Iνστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε: «Αν η ποσότητα νικοτίνης που ανιχνεύεται είναι ίδια με τα μέσα που χρησιμοποιούνται ιατρικώς για την διακοπή του συμβατικού καπνίσματος τότε δεν βρίσκω τον λόγο ανησυχίας, ούτε ότι υφίσταται πρόβλημα».

Άλλες έρευνες

Έρευνα του Boston University School of Public Health η οποία διεξήχθη το 2010 καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα των συμβατικών. «Χρειάζεται η διεξαγωγή περεταίρω έρευνας σχετικά με τις ποσότητες χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στις αμπούλες των ηλεκτρονικών τσιγάρων ‘ώστε να διαπιστωθεί αν είναι επιβλαβείς, ωστόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ ασφαλέστερα από τα κοινά και διαθέτουν βαθμό τοξικότητας της νικοτίνης που περιέχουν, ανάλογη με εκείνη των παρασκευασμάτων που χρησιμοποιούνται με ιατρική συνταγή (τσίχλες και αυτοκόλλητα) σε άτομα που θέλουν να διακόψουν το συμβατικό κάπνισμα».

Χαμηλότατα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών.

Στην ίδια έρευνα σημειώνεται πώς το επίπεδο καρκινογόνων ουσιών που εντοπίστηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 1000 (χίλιες) φορές κατώτερα εκείνων που ανιχνεύονται στα κανονικά τσιγάρα. Κατά τους ερευνητές του Boston University School of Public Health, οι πρώτες μελέτες καταδεικνύουν πώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διακόψουν το συμβατικό κάπνισμα προσομοιάζοντας την πρακτική του καπνίσματος ως να ήταν κανονικός καπνός.

Επειδή στην Ελλάδα τα πάντα γίνονται γνωστά, επισημαίνονται τα κάτωθι.

1) Γνωστός γιατρός ο οποίος πρωταγωνιστεί στην καμπάνια κατά του καπνίσματος φέρεται να σχετίζεται επαγγελματικά με δίκτυο «αποτοξίνωσης καπνιστών» το οποίο λειτουργεί με πληθώρα εξειδικευμένων ιδιωτικών ιατρείων τα οποία φυσικά διαθέτουν στους καπνιστές τα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της διακοπής (τσίχλες, αυτοκόλλητα κλπ.).

2) Η αιφνιδιαστική καμπάνια κατά της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου συνέπεσε ως δια μαγείας με την δημοσιοποίηση της πληροφορίας περί δραματικής αυξήσεως της τιμής σε προϊόντα καπνού. Είναι ηλίου φαεινότερο πώς η «σύμπτωση» αυτή εξηγείται και μάλιστα με όρους πολιτικής οικονομίας. Η κατανάλωση ηλεκτρονικού τσιγάρου θα είναι σαφώς φθηνότερη (ήδη είναι) από την χρήση συμβατικών σιγαρέτων. Η απώλεια εσόδων για τις καπνοβιομηχανίες θα είναι οδυνηρά αισθητή. Όμως και το ίδιο το κράτος θα πληγεί ως προς τα έσοδα μια που ο φόρος καπνού αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων (το ίδιο ισχύει δυστυχώς και για την βενζίνη).

Επιστημονικές αντιφάσεις

Ο κ. Π. Μπεχράκης της Επιτροπής ελέγχου του καπνίσματος παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να ενοχοποιηθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είπε όμως ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να είναι βλαβερό αλλά σε σαφώς λιγότερο βαθμό από τα κανονικά τσιγάρα. Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, μελέτη που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τις «αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή». Ωστόσο, ο καθηγητής αναγνωρίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει σαν μια ενδιάμεση διαδικασία διακοπής του τσιγάρου. Όχι να το μονιμοποιήσει, αλλά να το χρησιμοποιήσει για δύο- τρεις μήνες και μετά να διακόψει το κάπνισμα».

zougla.gr



Θα το έχετε ζήσει:
- Καπνίζεις από αυτά; Μα αυτά είναι καρκινογόνα! Το είπαν οι ειδήσεις και το έγραψαν και οι εφημερίδες!

Ναι! Σε μερικά φιλτράκια ηλεκτρονικών τσιγάρων με υψηλή νικοτίνη ανιχνεύτηκαν 8 νανογραμμάρια νιτροζαμίνες καπνού στο gr (ύποπτες ως καρκινογόνα).

Είναι πολύ αυτό; Χμ! Τόσα έχει και ένα αυτοκόλλητο νικοτίνης που παίρνεις από το φαρμακείο. Μήπως θέλετε να μάθετε πόσα νανογραμμάρια περιέχονται σε ένα gr αμερικάνικου Marlboro; Κρατηθείτε: 11190 παρακαλώ! Αυτό δεν το είπαν οι ειδήσεις όμως , ούτε το έγραψαν οι εφημερίδες.

Η πρώτη επίσημη έρευνα για υγρά άτμισης (ηλεκτρονικών τσιγάρων), ήταν αυτή που έγινε για λογαριασμό της εταιρίας Ruyan από τον Dr Murray Laugesen της Health New Zealand Ltd, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο ειδικούς στον κόσμο σε θέματα καπνίσματος και τσιγάρων.
Ο ίδιος είναι ιδρυτής της εταιρίας η οποία έχει σαν αντικείμενο να πείσει τις αρχές και τον κόσμο για την ολοκληρωτική διακοπή του καπνίσματος. Πρότεινε την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, απαίτησε πιο μεγάλα και ευκρινή γράμματα πάνω στα πακέτα τσιγάρων για τους κινδύνους που ενέχουν, πρότεινε αύξηση του φόρου καπνού κτλ. Ο Dr Murray Laugesen δεν είναι χθεσινός. Οι δραστηριότητές του αυτές αρχίζουν από το 1985.

 Δεν θα αναφερθουμε σε αυτή την πρώτη έρευνα του Dr Laugesen που ήταν μόνο στα υγρά (όπου έτσι κι αλλιώς δεν είχε βρεθεί κάτι επιλήψιμο) αλλά στην νεότερη έρευνα που έγινε και στον ατμό και παρουσιάστηκε στο Δουβλίνο τις 30 Απριλίου του 2009.

Το ζουμί της υπόθεσης συνάγεται στα παρακάτω συμπεράσματα της έρευνας:

"Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου ελέγχθηκε αυστηρά. Από τις 50 τοξικές ουσίες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα του καπνού των τσιγάρων, καμία δεν ήταν ανιχνεύσιμη στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων της Ruyan, εκτός από ένα ίχνος υδράργυρου κοντά στο όριο ανίχνευσης. Μερικές τοξικές ουσίες όμως πρέπει να ελεγχθούν ακόμα πριν από την τελική δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Βασιζόμενοι στα έως τώρα ευρήματα, η εισπνοή ατμού από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 100 ως 1000 φορές λιγότερο επικίνδυνη από το κάπνισμα ενός παραδοσιακού τσιγάρου. Η δόση νικοτίνης ανά ρουφηξιά είναι συγκρίσιμη με αυτή μιας φαρμακευτικής συσκευής εισπνοής νικοτίνης (inhaler). Προφανώς η νικοτίνη των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν απορροφάται από τους πνέυμονες αλλά από τους άνω αεραγωγούς".

Σχόλιο (σ.σ. των ερευνητών): Δεδομένου ότι το συνεχιζόμενο κάπνισμα τσιγάρων φέρει τη σωρευτική πιθανότητα κινδύνου για θάνατο σε 1 στους 2 καπνιστές, οι διαπιστώσεις, συνηγορούν για:

1) Λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς για πολύ χαμηλού κινδύνου μη φαρμακευτικά προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης τσιγάρων.

2) Την πώληση του εν λόγω εμπορικού προϊόντος ως μη φαρμακευτικό υποκατάστατο τσιγάρου, δεδομένου ότι οι εκπομπές έχουν δοκιμαστεί."

Σχετικα με τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών σε 40 ενήλικες Νεοζηλανδούς καπνιστές, όπου εξετάζεται η αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Το συμπέρασμα ήταν ότι:

"Το η.τ. δείχνει πολλά υποσχόμενο για τη βοήθεια διακοπής του καπνίσματος  αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για τη μακρόχρονη χρήση και την ασφάλειά του."

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο της εταιρίας Ruyan έχει σχεδιαστεί για να είναι μια ασφαλής εναλλακτική στο παραδοσιακό κάπνισμα και αυτό φαίνεται να ισχύει από όλες τις μετρήσεις που κάναμε μέχρι τώρα. Χρησιμοποιώντας την μικρο-ηλεκτρονική, ατμοποιεί μικρές ποσότητες νικοτίνης διαλυμένης σε προπυλενογλυκόλη, 2 γνωστά μόρια με ασφαλή προφίλ. Η κάθε ρουφηξιά περιέχει το ένα τρίτο έως και το μισή ποσότητα νικοτίνης που περιέχεται σε μια ρουφηξιά παραδοσιακού τσιγάρου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο της εταιρίας Ruyan (Ροο-γιάν) μεταφέρει άμεσα την νικοτίνη στον πνεύμονα, όπως και το παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά χωρίς άλλα καρκινογόνα και τοξικά στοιχεία.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της Ruyan δεν προκαλούν σε καπνιστές εθισμό στη νικοτίνη, γιατί οι περισσότεροι καπνιστές είναι ήδη εθισμένοι σε αυτή. Επίσης δεν φαίνεται να αυξάνουν την ποσότητα της νικοτίνης που έχουν ανάγκη οι καπνιστές (παραδοσιακού τσιγάρου), γιατί ο κάθε καπνιστής χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα νικοτίνης ανά ημέρα και οι υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο δεν μπορούν να διαχωρίσουν από που προέρχεται η νικοτίνη (παραδοσιακό τσιγάρο, μάσημα φύλλων καπνού ή ηλεκτρονικό)...

Επιπλέον έρευνα απαιτείται πόσοι (παραδοσιακοί) καπνιστές που σταμάτησαν τη χρήση του (παραδοσιακού) τσιγάρου θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό με την πάροδο ενός έτους.

Πιθανή προειδοποίηση υγείας (για το ηλεκτρονικό)

Αυτό το προϊόν νικοτίνης προκαλεί εθισμό αλλά αποφεύγει τους άλλους κινδύνους του καπνίσματος

Σε πολλά κράτη στα (παραδοσιακά) τσιγάρα προειδοποιείται ο καπνιστής: "Το κάπνισμα προκαλεί εθισμό".

Παρόμοιες προειδοποιήσεις πρέπει να υπάρχουν και στις συσκευασίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τονίζοντας όμως την διαφορά μεταξύ των ηλεκτρονικών και των παραδοσιακών τσιγάρων.




Σύγκριση του επιπέδου των καρκινογόνων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνει ότι είναι πολύ ασφαλέστερα από τα συμβατικά

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, τα επίπεδα των νιτροσαμινών καπνού στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκονται σε επίπεδο ίχνους. Είναι μετρημένο σε κλάσματα του τρισεκατομμυρίου (νανογραμμάρια ανά γραμμάριο). Είναι συγκρίσιμο με τα επίπεδα νιτροσαμινών των υποκατάστατων νικοτίνης που είναι εγκεκριμένα από τον FDA.

Αντίθετα, τα επίπεδα των νιτροσαμινών στα προϊόντα καπνού είναι 300 έως 1400 φορές υψηλότερα. Σε μέτρηση βάρος προς βάρος (ng /g), το Marlboro έχει 1.400 φορές υψηλότερα επίπεδα νιτροζαμινών καπνού από ένα φυσίγγιο ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και ας έχετε υπόψιν ότι πρόκειται για τα επίπεδα στα φυσίγγια και τα τσιγάρα, όχι στον καπνό του τσιγάρου ή του ατμού, που εισπνέονται άμεσα. Λόγω της πολύ υψηλότερης θερμοκρασίας που δημιουργείται κατά την καύση του καπνού σε σύγκριση με την προπυλενογλυκόλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η παραγωγή αυτών των καρκινογόνων παραγόντων στον ατμό των η.τ. αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα από αυτή του καπνού των συμβατικών.

Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 56 κύριες καρκινογόνες ουσίες που έχουν εντοπιστεί σε υψηλά επίπεδα στον καπνό, ενώ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εντοπίστηκε καμία από αυτές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και με την γνώση ότι το συμβατικό τσιγάρο περιέχει τουλάχιστον 10.000 άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών τοξινών και καρκινογόνων ουσιών, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι, έχουμε εξαιρετικά ισχυρές ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ - πολύ πιο ασφαλή από τα συμβατικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ότι ήταν παρούσα η διαιθυλενογλυκόλη σε ένα φυσίγγιο της έρευνας (σ.σ. από τα 19 που εξετάστηκαν), δείχνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πιο συστηματικές έρευνες για να προσδιορίσουν την έκταση αυτού του προβλήματος. Η έρευνα είναι επίσης αναγκαία να καθοριστεί αν η διαιθυλενογλυκόλη είναι παρούσα ΚΑΙ στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το πρόβλημα θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη υψηλής ποιότητας προπυλενογλυκόλη - που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς διαιθυλενογλυκόλη - και είναι άμεσα διαθέσιμη.

Κλινικές δοκιμές στη Νότιο Αφρική για την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσο υποβοήθησης για τη διακοπή του καπνίσματος:

Οι γιατροί εκεί προχώρησαν ακόμα παραπέρα: Συστήνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος ή ως εναλλακτική λύση για την πρόσληψη νικοτίνης στους καπνιστές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοήθησαν 45% των καπνιστών να κόψουν το κάπνισμα.

Cape Town - 45% των καπνιστών της Νότιας Αφρικής που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα μέσα σε δύο μήνες.

Στην πρώτη τοπική ιατρική μελέτη για την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν τη συνήθεια, μια ομάδα γιατρών έδωσε σε 349 καπνιστές ηλεκτρονικά τσιγάρα Twisp σε χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Το Twisp από τις Κάτω Χώρες είναι ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο που δίνει τη νικοτίνη μέσω ατμών, αλλά χωρίς την πίσσα, τα καρκινογόνα ή τον καπνό των συμβατικών τσιγάρων.

Όλοι οι συμμετέχοντες γιατροί συμφώνησαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μία πολύ πιο υγιής εναλλακτική λύση από το συμβατικό κάπνισμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι:
  
 - 6% από τους καπνιστές το έκοψαν μέσα σε δύο εβδομάδες και 45% μέσα σε οκτώ εβδομάδες.
  - 52% όλων των ασθενών ανέφεραν ότι αύξησαν τα επίπεδα της ενέργειας και είχαν ορατή βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.

- Στο ερώτημα ποιός παράγοντας του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων ήταν πιο δύσκολο να εγκαταλειφθεί, το 49% των ασθενών ανέφερε την ανάγκη για νικοτίνη και το 24% τη συνήθεια ενώ το 27% όλων των συμμετεχόντων καπνιστών είπε ότι είναι ο συνδυασμός όλων των παραγόντων (η συνήθεια, η νικοτίνη, η γεύση και η αίσθηση του καπνίσματος) που τους δυσκόλεψε να σταματήσουν το κάπνισμα.
  
 - Στην ερώτηση εάν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράγοντας ώστε να ξεπεράσει κανείς όλες τις σωματικές και ψυχολογικές δυσκολίες για να σταματήσει  το κάπνισμα, όλοι οι γιατροί είπαν "ναι".


«Μη τοξικό»

Ο Δρ Clifford Hulley, ένας από τους επαγγελματίες που συμμετέχουν στην έρευνα, ανέφερε ότι από ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά, "το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διακοπή του καπνίσματος".

Ο Καθ. Martin Veller, επικεφαλής αγγειοχειρουργός στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έρευνα, πρόσθεσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν την εμφάνιση των συμβατικών τσιγάρων καπνού, αλλά είναι μη τοξικά.

"Αφορμή μου έδωσε η εμπειρία της γυναίκας μου, η οποία ήταν βαριά καπνίστρια μέχρι τη στιγμή που αντικατέστησε τα συμβατικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά. Συστήνω στους ασθενείς μου, να εξετάσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτική πηγή νικοτίνης."

Σύμφωνα με τον Δρ Kishore Deva, ένας γιατρός της Πραιτώρια κατάφερε να σταματήσει το κάπνισμα χρησιμοποιώντας Twisp για έξι εβδομάδες. "Περίπου 10 έως 15 εισπνοές είναι ισοδύναμες με την ίδια ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνονται από τον καπνό ενός συμβατικού τσιγάρου".

Πρόσθεσε ότι η νικοτίνη, που περιέχεται στα e-τσιγάρα, δεν είναι υπεύθυνη για τους κινδύνους στην υγεία που προέρχονται από το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων.

Σύμφωνα με τον Matt Salmon, πρόεδρο της Electronic Cigarette Association (ECA) στις ΗΠΑ, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μειώνουν τον κίνδυνο της ασθένειας και του θανάτου στο κάτω του 1% από τους κινδύνους που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων "που είναι υπεύθυνος για 400 000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ – περισσότερους από όλα μαζί τα παρακάτω: το AIDS, τα ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες, πυρκαγιές και αυτοκινητιστικά ατυχήματα ".

Το υποκατάστατο τσιγάρου δεν παράγει θανατηφόρο καπνό.
 Αρθρο της Dr Elizabeth Whelan (Πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Υγεία),  που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Τάιμς στις 6 Αυγούστου του 2009:
  
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση φαινομενικά προσπαθεί να μειώσει το κόστος της υγείας, γιατί προσπαθεί να απαγορεύσει κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, ίσως το πιο καταστροφικό πρόβλημα υγείας στις ΗΠΑ;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στο τέλος του προηγούμενου μήνα για να τρομάξει τους Αμερικανούς για το λεγόμενο "ηλεκτρονικό τσιγάρο" ισχυριζόμενος ότι είναι γεμάτο με επιβλαβείς "τοξίνες" και "καρκινογόνες ουσίες." Ο οργανισμός εμμέσως πλην σαφώς μας λέει: Μείνετε μακριά από αυτά τα νεότευκτα, αδοκίμαστα υποκατάστατα του τσιγάρου - καλύτερα να παραμείνετε στα πραγματικά τσιγάρα, αυτά με τα οποία είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι και προκαλούν πάνω από 450.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ.

Με αυτή της στρεβλή, ελλιπή και παραπλανητική δήλωση, ο FDA παραβιάζει τη μακρόχρονη παράδοσή του να βασίζεται στην υγιή επιστήμη για τη διαμόρφωση της πολιτικής του. Έτσι όμως θέτει τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων Αμερικανών σε κίνδυνο.

Το αληθινό κομμάτι της δήλωσης του FDA είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν ερευνηθεί επίσημα με δοκιμές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τον FDA και υπάρχουν μόνο εδώ και λίγα χρόνια. Στη συνέντευξη τύπου όμως, άλλα είναι αυτά που ο FDA δεν σας είπε αλλά θα έπρεπε:

* Τα παραδοσιακά τσιγάρα δεν είναι θανατηφόρα επειδή περιέχουν ίχνη ειδικών "καρκινογόνων» και «τοξινών», αλλά γιατί με τη χρήση τους, οι καπνιστές εισπνέουν τεράστιες ποσότητες καπνού - γνωστά και ως "προϊόντα της καύσης." Είναι η εισπνοή καπνού που σκοτώνει με τόσο πολλούς τρόπους - καρκίνο, καρδιαγγειακές και πνευμονικές ασθένειες, αλλά και περισσότερα.

* Τα τσιγάρα ήταν σχετικά άγνωστο προϊόν στην κοινωνία μας, μέχρι την εφεύρεση του στριφτού τσιγάρου σε μηχανή, και οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Πριν από αυτό, ο καπνός χρησιμοποιούνταν με σχετική ασφάλεια - με μάσηση,  σε πίπες ή πούρα - γιατί εισπνέονταν από λίγο ως καθόλου καπνός. Τα τσιγάρα τα άλλαξαν όλα αυτά.

* Το ηλεκτρονικό τσιγάρο - μια συσκευή μίμησης του τσιγάρου - που αποτελείται από μια μπαταρία, έναν ατμοποιητή και ένα φυσίγγιο, επιτρέπει στους καπνιστές να εισπνέουν τη δόση νικοτίνης που χρειάζονται και στη συνέχεια να εκπνέουν ατμό (με μικρή ως καθόλου οσμή) ώστε να μιμούνται το τελετουργικό και την αίσθηση του καπνίσματος κανονικού τσιγάρου.

* Ο FDA καταγγέλλει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα "σύστημα χορήγησης νικοτίνης." Σ' αυτό έχει απόλυτο δίκιο. Και πάλι όμως, ο καπνός είναι που σκοτώνει, όχι η νικοτίνη. Ναι, η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική, και είναι αυτή που κρατάει τον καπνιστή δέσμιο στη συνήθεια. Αλλά το να προσλάβουμε τη νικοτίνη χωρίς τον καπνό, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την υγεία των καπνιστών (η νικοτίνη προσφέρεται σε διαφορετικές δυναμικότητες και οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τη δόση της όπως επιθυμούν).

* Ο FDA έχει εγκρίνει άλλα συστήματα χορήγησης νικοτίνης με τη μορφή τσίχλας και αυτοκόλλητων - τα οποία έχουν φοβερές αποτυχίες. Η διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση αυτών των συσκευών ανέρχεται σε ποσοστά κάτω του 15 τοις εκατό μετά από ένα έτος, καταδικάζοντας εκατομμύρια εθισμένους καπνιστές σε αργό θάνατο. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όμως, ο FDA έχει πλέον ενταχθεί σε μια μακρά λίστα των λεγόμενων οργανισμών δημόσιας υγείας - συμπεριλαμβανομένου της tobaccofreekids.org και της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Ένωσης - των οποίων το συλλογικό σύνθημα φαίνεται να είναι "κόψτε το ή πεθάνετε." Δεν απορρίπτουν μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά έχουν επίσης καταδικάσει και άλλα προϊόντα όπως το άκαπνο snus, τα οποία έχουν ελάχιστο μερίδιο ευθύνης στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα.

* Σήμερα πάνω από 1 εκατ. καπνιστές χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα - ένα προϊόν που προσφέρει ορισμένες, αν όχι όλες, από τις "κοινωνικές παροχές" του πραγματικού τσιγάρου - κρατώντας το τσιγάρο, τραβώντας μια ρουφηξιά και βλέποντας ένα σύννεφο " καπνού." Ο FDA, με ελλειπή δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, είναι τόσο απελπισμένος, που καλεί τους καταναλωτές να τηλεφωνήσουν για ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά τη χρήση τους, ώστε να μπορεί να αρχίσει να στοιχειοθετήσει μια υπόθεση εναντίον τους και να προχωρήσει στην προβλεπόμενη απαγόρευση. Παρέλειψε όμως να ζητήσει και από τους καπνιστές, που επιτυχώς έκοψαν το κάπνισμα χάρις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, να καταθέσουν κι αυτοί τις εμπειρίες τους.

Το κάπνισμα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου και ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα. Κάθε εναλλακτική λύση αποδεκτή από τους εξαρτημένους καπνιστές πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αντί να καταδικάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο FDA, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του - αφήνοντάς το στην αγορά στο μεταξύ.


Λίστα βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στα κανονικά τσιγάρα

Ασετον: Ενα από τα ενεργά συστατικά του υγρού αφαίρεσης βερνικιού νυχιών.
Αμμωνία: Ενα καυστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα και τα οικιακά καθαριστικά. Προστίθεται για να βελτιώσει τη γεύση του τσιγάρου αλλά παράλληλα βοηθάει τον καπνιστή να απορροφήσει περισσότερη νικοτίνη, αυξάνοντας τον εθισμό.
Αρσενικό: Κάνει τα χείλη σας να καίνε και είναι υπεύθυνο για την δυσάρεστη αναπνοή.
Βενζοπυρένιο: Ενα από τα πιό ισχυρά καρκινογόνα χημικά στον κόσμο. Συναντάται στην πίσσα από κάρβουνα και στον καπνό των τσιγάρων.
Βενζόλιο: Ενα εργοστασιακό χημικό και συστατικό της βενζίνης. Είναι καρκινογόνο ομάδας 1 και υπεύθυνο για την πρόκληση λευχαιμίας και απλαστικής αναιμίας.
Βουτάνιο: Ενα βασικό συστατικό της βενζίνης, εξαιρετικά εύφλεκτο.
Διοξείδιο του άνθρακα: Ενα άχρωμο και άοσμο αέριο που στερεί το ανθρώπινο σώμα από το υπάρχον οξυγόνο.
Κάδμιο: Χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και στις λαδομπογιές. Είναι καρκινογόνο ομάδας 1. Προκαλεί ζημιές στο συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο και παραμένει στο σώμα για χρονια (περισσότερα από 10). Εκκρίνεται επίσης στο γάλα των μητέρων που θηλάζουν.
Φορμαλδεύδη: Χρησιμοποιειται στην ταρίχευση (για τη διατήρηση των ιστών). Προκαλεί καρκίνο και ζημιές στον πνεύμονα, το δέρμα και την πεπτική οδό.
Υδροκυάνιο: Ενα άχρωμο δηλητηριώδες αέριο. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυτό προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτίες και εμετό.
Μόλυβδος: Από την ομάδα των βαρέων μετάλλων. Εμποδίζει την ανάπτυξη και προκαλει ζημιές στον εγκέφαλο, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Ο μόλυβδος απορροφάται εύκολα από σώματα που βρίσκονται σε ανάπτυξη, συνεπώς τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτόν. Η έκθεση παιδιών σε μόλυβδο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση στην ανάπτυξη, μικρότερα επίπεδα δείκτη νοημοσύνης, μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσης και αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς.
Μεθοπρένιο: Ενα εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για την εξόντωση των ψύλλων στα κατοικίδια ζώα.
Υδράργυρος: Ενα βαρύ μέταλλο, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε αυτό προκαλεί τρεμούλες, απώλεια μνήμης και ασθένεια των νεφρών.
Νικέλιο: Ενα βαρύ μέταλλο, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε αυτό προκαλεί αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Νιτρικό οξείδιο: Επηρεάζει βραχυπρόθεσμα τη δραστηριότητα των αεραγωγών. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δυσλειτουργία των πνευμόνων.
Φαινόλη: Χρησιμοποιείται στα απολυμαντικά και στο πλαστικό. Η έκθεση προκαλεί ερεθισμό του δέρματος, των ματιών και του βλεννογόνου.
Πολώνιο: Ενα΄καρκινογόνο ραδιενεργό στοιχείο.
Στυρένιο: Συναντάται σε μονωτικά υλικά. Δημιουργεί πονοκεφάλους, κούραση, αδυναμία και κατάθλιψη.
Τολουένιο  Προκαλεί ζημιές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση προκαλεί αταξία, τρεμούλες, νυσταγμό, προβλήματα στην ομιλία, την όραση και την ακοή, πονοκεφάλους και δυσκολίες στον ύπνο.
Τουρπεντίνη: Ενα τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται σε διαλυτικά χρωμάτων.
Αυτές οι ουσίες (από ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα τουλάχιστον) δεν έχουν ανιχνευτεί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.



Καλύτερα ητ για την υπόλοιπη ζωή, παρά 1 μήνας καπνίσματος;

Νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε προϊόντα χαμηλής πρόσληψης νικοτίνης (e-cig, snuff, snus, nicotine lozenges) για το υπόλοιπο της ζωής μας από το να συνεχίζουμε το κάπνισμα έστω και για ένα μήνα ακόμη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε απο τον Dr. Carl V. Phillips, Associate Professor, του University of Alberta School of Public Health, ουσιαστικά υποστηρίζει οτι με τα υποκατάστατα του καπνίσματος είναι πολυ πιο σίγουρη η οριστική διακοπή του καπνίσματος και πολύ πιο ήπιο το ψυχολογικό κόστος.

O Dr. Philips χαρακτηρίζει τα προϊόντα αυτά, ως χαμηλού ρίσκου προϊόντα, όχι πολύ πιο σοβαρά από το να πίνουμε καφέ!



Ξέρουμε όλοι τον όρο "παθητικό κάπνισμα". Γεννάται όμως το ερώτημα: Υπάρχει και "παθητικό άτμισμα";

Διαβάστε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον άρθρο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
  
Έρευνες για την ελευθέρωση πτητικών οργανικών ενώσεων και αιωρούμενων σωματιδίων κατά το άτμισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ένα θάλαμο.

Στις27/08/2008  στους χώρους του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Φράιμπουργκ εκπονήθηκε για λογαριασμό της εταιρίας ΕCigo μια πρώτη πιλοτική μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα.

Χρησιμοποιήθηκαν υγρά με ποσότητες νικοτίνης Null, Low, Medium και High.  Για την σύγκριση καπνίστηκε και ένα τσιγάρο σε ακριβώς τις ίδιες συνθήκες.

Ο κάθε κύκλος αποτελούνταν από 10 δευτερόλεπτα άτμισμα ή κάπνισμα(συμπεριλαμβάνεται η εισπνοή, η διατήρηση στον πνεύμονα και η εκπνοή)και 30 δευτερόλεπτα διάλειμμα. Αυτό έγινε συνολικά 10 λεπτά.

Την περίληψη των αποτελεσμάτων  είναι η εξης…

 Συνολική συγκέντρωση οργανικών ενώσεων:
    Ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό high: 6.000 μg / m3
    Κανονικό τσιγάρο: 10.000 μg / m3
    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σχήμα των καμπυλών.

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έπεσε σχεδόν αμέσως με το τέλος του ατμίσματος πρακτικά στο μηδέν, ενώ κατά το κανονικό τσιγάρο η συγκέντρωση οργανικών ενώσεων με το πέρας 15 λεπτών βρισκόταν στα 7.000 μg / m3.
    
 Συγκέντρωση σωματιδίων (αιωρούμενα σωματίδια)
  
 Ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό high:
    περίπου 300.000 σωματίδια > 0.3μm/liter
    Σωματίδια > 0.4 μm σχεδόν μηδέν
    Άλλων μεγεθών δεν υπήρχαν

    Καπνός κανονικού τσιγάρου:
    Πάνω από 5 εκατομμύρια σωματίδια > 0.3μm/Liter
    Πάνω από 5 εκατομμύρια σωματίδια > 0.4μm/Liter
    Πάνω από 5 εκατομμύρια σωματίδια > 0.5μm/Liter
    Περίπου 4.5 εκατομμύρια σωματίδια > 0.65μm/Liter
    Περίπου 2 εκατομμύρια σωματίδια > 0.65μm/Liter
    Σωματίδια > 1.0 μm/Liter σχεδόν μηδέν
   
Και εδώ είχαμε την ίδια συμπεριφορά στο χρόνο όπως και προηγουμένως.

Ενώ με το τέλος του ατμίσματος η συγκέντρωση έπεσε άμεσα στο γραμμή μηδέν του διαγράμματος, η ατμοσφαιρική ρύπανση από το κανονικό τσιγάρο με το πέρας μισής ώρας βρισκόταν σχεδόν στα 2 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο, μία ώρα αργότερα στα 300.000 σωματίδια και 2 ώρες αργότερα στα200.000 σωματίδια.

Οι συγκεκριμένες οργανικές ενώσεις είναι μόνο αέριες ή σε μορφή ατμού.

Η προπυλενογλυκόλη είναι μια οργανική ένωση και τα υγρά των ηλεκτρονικών την εμπεριέχουν σε ποσοστά πάνω του 80%.


Λιγα λογια σχετικα με τη νικοτινη:
 
είναι ψυχοτρόπος ουσία και συγκεκριμένα διεγερτικό. Αν και τυπικά είναι χολινεργικός αγωνιστής λόγω μεταβολισμού έχει πολύ σαφή δράση στο ντοπαμινεργικό σύστημα ανταμοιβής, παρόμοια με ολα τα υπόλοιπα διεγερτικά με ντοπαμινεργική δράση όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, όλες οι ξανθίνες κτλπ και με τα οποία μοιράζεται δομικές και λειτουργικές ομοιότητες (εξού και η κοινή κατάληξη -ινη).
  
Συμπεριφορικά έχει πολύ σαφή και μετρήσιμη δράση στην γνωσιακή λειτουργία, ιδίως στην αύξηση της μνήμης και της προσοχής. Επίσης προκαλεί και ένα αίσθημα χαλάρωσης το οποίο είναι σχετικά παράδοξο, μιας και η δράση της στο νευρικό σύστημα δεν σχετίζεται με τίποτα κατασταλτικό. Αυτό είχε προβληματίσει τους επιστήμονες για πολλά χρόνια μέχρι να καταλήξουν (σχεδόν) στο συμπέρασμα οτι η αίσθηση χαλάρωσης δεν είναι αποτέλεσμα της δράσης της ουσίας αλλά παράγωγο της εθιστικής διαδικασίας, κοινώς ξεχαρμάνιασμα. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό για το οποίο δεν μιλάνε πολύ συχνά οι γιατροί για ευνόητους λόγους,  είναι οτι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αρνητική συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της νευροεκφυλιστικής άνοιας,  όπως πχ η νόσος Alzheimer.

Δεν υπάρχει καμμία αντένδειξη μεταξύ της νικοτίνης και των αντικαταθλιπτικών. Τα αντικαταθλιπτικά νέας γενιάς (SSRIs) είναι κατα βάση πολύ σταθερά φάρμακα. Ακόμα όμως και στην περίπτωση των παλαιοτέρων (απο τα τρικυκλικά πλεόν μόνο το Anafranil χρησιμοποιείται σχετικά σήμερα),   πάλι δεν υπάρχει θέμα.

H μόνη ανησυχία είναι οτι μερικά φάρμακα που έχουν δράση στο αυτονομικό και δρούν ως ήπιοι αγωνιστές της αδρεναλίνης για παράδειγμα,  μπορούν έχουν επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό και εκεί η κατάσταση με την νικοτίνη μπορεί να επιδεινωθεί.

Ερευνα-Συλλογη πληροφοριων-Συνθεση:  Γιαννης Δογανης
Πηγη: http://e-kapnisma.gr/



.


.